Ana Səhifə/Xəbərlər/Elm və Araşdırma
Elm və Araşdırma

Nəhəng üzgəcli balinanın nəhəng ağzı minlərlə gallon suyu udur

Nəhəng üzgəcli balinanın nəhəng ağzı minlərlə gallon suyu udur

Bu, planetin ikinci ən böyük canlısının qidalanma zamanı nəhəng çənələrini açdığı və minlərlə gallon suyu udduğu andır.

Üzgəcli balina Uelsin Pembrokeshire sahillərində videoqraf Rhys Morgan tərəfindən lentə alınıb və bu məməlinin genişlənən bükülmələrinin 18.000 gallon su və krili qəbul etdiyini göstərir.

Morgan, bir dostu ilə balıq ovu zamanı dronunda delfinlərlə qidalanan və üzən balinanı tutmasının "tam şans olduğunu" söylədi.

Mavi balinadan sonra ikinci yerdə olan üzgəcli balina indiyə qədər yaşamış ən böyük heyvanlardan biridir, uzunluğu 24 m-ə qədər və çəkisi 70 tona qədərdir.

Nəhəng ölçüsünə baxmayaraq, sürətlə üzən məxluq çətin deyil və həyatının çox hissəsini açıq okeanda keçirir və çox vaxt dalğaların altında yoxa çıxmazdan əvvəl qısa müddət ərzində səthə çıxır.

Məməliyə bütün dünya okeanlarında rast gəlmək olar, lakin daha çox evdə soyuq sularda olur.

Pembrokeşir ştatının Houghton şəhərindən olan Morgan, gündüzlər neft emalı zavodunda işləyir və "suda böyüdüyünü" söylədi, lakin okeanın səthində dəniz canlılarının görüntülərini çəkmək üçün dostlarının dronundan istifadə etdikdən sonra dəniz videoqrafiyası ilə maraqlanmağa başladı.

Dənizdə çəkiliş zamanı balinalara zərər verməmək üçün Morgan dedi: "Biz qayıqda məsafəmizi saxlamaq üçün əlimizdən gələni edirik, lakin təəssüf ki, təbiət bəzən öz ağlına sahib ola bilir.

“Bölgədə heç bir şey baş vermədən balıq ovuna lövbər saldığımız və yanımıza bir balina çıxdığı vaxtlar olub.

Dr Marianna Chimienti Bangor Universitetində dəniz ən yaxşı yırtıcı ekologiyası üzrə müəllimdir və Morqanın "nadir və şanslı bir qarşılaşma" yaşadığını söylədi.

Heyvanların davranışı üzrə ixtisaslaşmış Çimienti əlavə etdi: "Yüzgəc balinasının gəlib səthdə qidalanması normaldır, çünki bu, növlərin yem axtarış strategiyasının bir hissəsidir, lakin sahil sularında olmaq olduqca möhtəşəmdir.

Üzgəc balinalarının miqrasiyası haqqında az şey məlumdur, lakin onların hərəkətlərinin blues və humpbacks kimi digər balina balinalarından tamamilə fərqli olduğuna inanılır.

Alimlər müəyyən ediblər ki, üzgəcli balinalar ilin isti aylarında yüksək enliklərdə, soyuq aylarda isə aşağı enliklərdə daha çox olur, lakin bu, dəyişə bilər.

Fin balinaların adətən krill, kiçik məktəbli balıq və kalamardan ibarət olduqca sadə bir pəhrizi var.

Yırtıcısının kiçik ölçüsünə görə, üzgəcli balinalar sağ qalmaq üçün çox yemək məcburiyyətindədirlər və hər gün bir neçə saat qidalanaraq 2000 kiloqrama qədər qida istehlak edə bilirlər.

Xəbərdən Foto Qalereya (5 foto)

Böyütmək üçün şəklin üzərinə klikləyin

İlkin Mənbə və İstinad

  • BBC News — Science & Environment
    BBC News — Science & EnvironmentBBC News — Science & Environment — Orijinal xəbər lenti (20.10.2026).
    Orijinal Mənbə →

📬 Həftəlik bülletenimizə abunə olun, heç bir xəbəri qaçırmayın!

Süni intellekt, qlobal iqtisadiyyat, maliyyə bazarları və texnologiya dünyasındakı ən mühüm yeniliklər birbaşa e-poçtunuzda.

Spam göndərilmir • İstənilən vaxt 1 kliklə abunəlikdən çıxa bilərsiniz.

Mövzu üzrə Digər Xəbərlər

Bütün xəbərlərə qayıt